Direktlänk till inlägg 30 september 2009

Än en gång folkomröstning i Irland

Av NAT:s redaktion - 30 september 2009 20:18



(Pressmeddelande från Folkrörelsen Nej till EU)


På fredag röstar Irländska folket i en andra av EU-etablissemanget inklusive EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt påtvingad folkomröstning om exakt samma Lissabonfördrag det i juni förra året avvisade.


Kampanjorganisationen Campaign Against the EU Constitution – Vote No to the Lisbon Treaty skriver i ett pressmeddelande 29 september:


”Lissabon: dåligt för alla européer

Dags för ändring – det första steget är att säga Nej


Folk över hela Europa uppmanar idag till att rösta Nej till Lissabonfördraget. Krisen på Irland återspeglas över hela Europa, med banker som köps ut, över 20 miljoner arbetslösa och med krav på nedskärning av sociala utgifter. Samtidigt är europeiska trupper i allt större utsträckning invecklade i orättfärdiga krig i Afghanistan och Irak.


Det blir inga nya jobb genom att rösta ja. De globala storföretagen är här för att göra största möjliga vinst. De tjänade förra året in 17.5 miljarder euro, så ett nej kommer inte att skrämma iväg dem. Lissabonfördraget kommer att förvärra recessionen genom att ger EU ytterligare makt för begränsa offentliga utgifter, vilket betyder att färre människor kan köpa varor och tjänster – så fler jobb kommer att förloras.


Det är nu dags för förändring, bort från den misslyckade nyliberalismen, vilket har orsakat krisen, och militarismen – vilka båda är inpackade i Lissabonfördraget. Det är dags för Europas folk att besluta om inriktningen på det europeiska projektet, och inte den politiska eliten. Vi har redan avvisat Lissabonfördraget, och de allra flesta av folken i Europa har förnekats rätten att rösta om det”. Det gäller även den svenska riksdagen och regeringen, som vägrade det svenska folket att rösta om Lissabonfördraget. (Hela pressmeddelandet finns på www.caeuc.org ).


Kampanjorganisationen COIR, www.coircampaign.ie, skriver att särskilt tre frågor orsakar stor oro hos den irländska befolkningen nämligen löner, jobb och skatter. ”För att vara precis löner skärs ned, det finns inte tillräckligt med jobb, och det finns för många skatter. Hur påverkar Lissabonfördraget dessa tre angelägna frågor” skriver man i ett uttalande på hemsidan, och tillägger. ”För det första är det viktigt att veta att ingenting i fördraget kommer att hjälpa oss att återhämta oss ekonomisk. Lissabonfördraget handlar bara om att överföra mer makt till politiker, och inte om att hjälpa Irland. Fakta är: vi kommer fortfarande att vara en fullvärdig medlem utan Lissabonfördraget; vi kommer fortfarande att ha tillgång till EU:s alla marknader; vi kan fortsätta låna i EU:s banker, och utländska investeringar från företag som Hewlett Packard har ökat sedan det blev Nej förra året, och bidragit till det stora behovet av nya jobb”.



People’s Movement, Folkrörelsen Nej till EU’s motsvarighet på Irland, hemsida www.people.ie  flashar budskapen:


  • Inga jobb med Lissabonfördraget – Rösta Nej
  • Vi kan inte lita på dem – Rösta Nej
  • Rädda demokratin i Europa – Rösta Nej

På kampanjsiten www.VoteNo.ie kritiserar ordföranden för SIPTU’s utbildningsavdelning Kieran Allen sin egen ordförande Jack O’Conner för att ha givit upp löntagarnas rätt till kollektival. SIPTU är Irlands största fackförening och under den första folkomröstningen intog SIPTU en neutral position i protest mot att den irländska regeringen vägrade införa en lag som garanterade kollektivavtalen. Inget har förändrats sedan dess, och Allen säger att ”Verkligheten är att Lissabonfördraget:


  • Stadfäster nyliberal dogma i konstitutionen för ett nytt Europa
  • Gynnar ökade militärutgifter vilket är förödande för samhällsutvecklingen
  • Gör ingenting för att upphäva attackerna på löntagarnas rättigheter, som EU:s domstol har genomfört”.

Allen tilläger att SIPTU’s ledning inte rådfrågat sina medlemmar trots att den haft alla möjligheter till detta, och han tillägger att trots SIPTU’s rekommendation kommer majoriteten av SIPTUs gräsrotsmedlemmar att motsätta sig Lissabonfördraget.


Hela Ja-sidans kampanj har gått ut på att inte diskutera innehållet i Lissabonfördraget (precis som svenska regeringen och riksdagen lyckades med när riksdagen den 20 november godkände Lissabonfördraget praktiskt taget utan debatt). Den har förlitat sig på att de irländska väljarna ej skulle genomskåda de värdelösa garantier som EU-toppmötet i juni inklusive EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt i ett s.k ”beslut” bestämde sig för. Detta s.k beslut är inget annat än ett ”gentlemen’s agreement” av de närvarande stats- och regeringscheferna, dvs ett lurendrejeri av stora mått.


Men denna taktik verkar inte ha lyckats och häromdagen kom EU-kommissionen med ”propagandaministern” Margot Wallström i spetsen till undsättning genom att betala för ett 16-sidigt propagandasupplement inbladat i irländska tidningar. People’s Movement ordförande, den tidigare EU-parlamentarikern Patricia McKenna säger om detta: ”Detta är ett olagligt användande av europeiska skattebetalares pengar, efter som EU-kommissionen inte har någon kompetens av något slag för att lägga sig i godkännande av fördrag”. McKenna  tillägger att detta är ett brott mot irländsk lag och principerna i ett beslut i Högsta domstolen 1995 att skattebetalarens pengar inte får gynna någon sida i en folkomröstning.


Utgången av folkomröstningen är oviss. EU-kommissionen och EU-etablissemanget använder sig allt mer av skrämselpropaganda, och hotar med en ekonomisk katastrof om det inte blir ett ja. Fredrik Reinfeldts kollega premiärminister Brian Cowen hänvisar i Irish Times 30 september, när sakargumenten saknas, till ett psykoliserande språkbruk när han betraktar Lissabonfördraget ”som ett definierande moment i detta lands öde” ! Skall Irland sjunka ned i Atlanten vid ett Nej?


Men som Patricia McKenna sade i en lokal debatt jag deltog i början av september; ”Tidigare reste EU-kommissionärer, EU-politiker och EU-tjänstemän runt i Östeuropa och använde den irländska tigern som argument för utvidgningen österut. Vem tror om vi röstar ja till Lissabonfördraget att vi blir en tiger på nytt?”.


Folkrörelsen Nej till EU ger allt moraliskt stöd för ett nytt nej till Lissabonfördraget, och vi uppmanar andra organisationer och enskilda att göra detsamma  Ett irländsk nej är också ett försvar av demokratin i Sverige. (Moraliska stöduttalande kan skickas till kampanjorganisationerna ovan, se e-postadresser via hemsida).


Jan-Erik Gustafsson

Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

www.nejtilleu.se


Besök vår matnyttiga hemsida för ytterligare information inför folkomröstningen.

(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av NAT:s redaktion - Fredag 8 mars 20:36

7 mars 2024   "Under det senaste århundradet har många förändringar skett i kvinnornas läge i Sverige. På snart sagt varje område har de i juridisk och formell mening samma rättigheter som männen. Den praktiska möjligheten att utnyttja dessa rätt...

Av NAT:s redaktion - Söndag 3 mars 20:57


Anmäl dig till en digital studiecirkel i marxismen-leninismen-maoismen!    I denna cirkel går vi igenom maoismens grunder som främst består av Marx, Lenins och Mao Zedongs teorier. Studiecirkeln passar både den politiska nybörjaren och den som vi...

Av NAT:s redaktion - Lördag 24 feb 20:55

För 25 år sedan, den 12 september 1992, arresterades Abimael Guzmán ("ordförande Gonzalo"), ledare för Perus kommunistiska parti som hade fört folkkrig i över tio år.   För en historisk översikt över folkkriget rekommenderar vi de dokument som pu...

Av NAT:s redaktion - Söndag 11 feb 22:17

Om ett kommunistiskt parti ska vara revolutionärt även till gagnet, förutsätter detta att det tillämpar en säkerhetspolitik. Det visar alla historiska erfarenheter. Detta är ett nödvändigt kriterium, men det är inte ett tillräckligt kriterium. Ett ko...

Av NAT:s redaktion - Torsdag 8 feb 12:43


  (Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28
29 30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards