Alla inlägg under oktober 2009

Av NAT:s redaktion - 19 oktober 2009 22:21

  


Syftet med Sälj hela skiten är att försöka starta debatt om raseringen av välfärden. Boken är skriven som en berättelse om välfärdens uppgång och fall. Den innehåller mycket fakta som hjälper mig att förstå hur raseringen av välfärden går till. Vad jag saknar är en marxistisk analys. Därför har jag beställt Asbjörns Wahls skrift Välfärd till salu.


Sälj hela skiten kostar 50 kronor och kan beställas från www.ordfront.se

Välfärd till salu kostar 20 kronor och kan beställas från www.gemensamvalfard.se


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 18 oktober 2009 11:19


Enligt facket på Lagena har arbetsgivaren lovat att dra tillbaka stämningen till Arbetsdomstolen,AD om tre arbetare som varit ledande under strejken inte valdes in i klubbstyrelsen. Två av de tre utpekade valde att ställa upp till val och valdesin. Den tredje valde att inte ställa upp.


Jessica Moya som är en av dem som arbetsgivaren inte vill ha i klubbstyrelsen säger så här till Handelsnytts nättidning:


"Det är en demokratisk fråga. Medlemmarna har rätten att välja, och inte välja vilka de vill. Det är inte arbetsgivaren som ska bestämma vilka som ska sitta i fackstyrelsen."


Om AD går på Lagenas linje får Lagenaarbetarna betala 230 000 kronor i skadestånd. 108 000 kronor har samlats in. För att Lagenaarbetarna ska hållas skadeslösa behöver insamlingen fortsätta. Använd Lagenaklubbens postgiro

13 44 56-3.


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)



Av NAT:s redaktion - 16 oktober 2009 20:52


"Barak Obama som president var en gåva till härskarklassen, rånarklassen, i USA. Hans paroll 'förändring' betydde ny administration, men oförändrad politik. Jag kan aldrig stödja en president som för krigspolitik.

 

Med den klara deklarationen inledde Cindy Sheehan sitt anförande vid seminariet i ABF-huset torsdagen den 8 oktober – dagen innan det skandalösa beslutet att tilldela Obama Nobels fredspris offentliggjordes."

 

Läs mera om hennes anförande på IrakSolidaritets webbplats!

 

(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 15 oktober 2009 09:58




Valet 2010 kommer att stå mellan de rödgröna och alliansen. Oavsett vilket block som vinner kommer klasskillnaderna fortsätta att öka i Sverige och de svenska trupperna kommer att vara kvar i Afghanistan.


De små vänstergrupper och människor som befinner sig vänster om de rödgröna har ett ansvar för att arbetarklassen har ett alternativ att rösta på i valet 2010. Eftersom de små vänstergrupperna är svaga organisatoriskt och ekonomiskt är det inte möjligt att skapa ett arbetaralternativ till riksdagsvalet 2010. Vad som är möjligt är att skapa arbetaralternativ i många kommunalval. För att skapa ett alternativ på lokal nivå så behövs det en politisk plattform, aktiva och skolade medlemmar samt pengar.


Den politiska plattformen bör vara kort och bara innehålla de principer och krav som behövs för att utveckla en antikapitalistisk och antiimperialistisk massrörelse. Följande principer och krav anser jag behöver vara med:


1. Socialismen ska framhållas som lösningen på kapitalets kris och miljöförstörningen.


2. De representanter som alternativet får invalda i kommunfullmäktige ska rösta nej till förslag som försämrar för arbetarklassen och ja till förslag som är bra för arbetarklassen. Den här principen följer inte vänsterpartiet, vänsterpartiet röstar för försämringar.


3. Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan.


4. Både utomparlamentarisk och parlamentarisk kamp behövs för att en vänsterpolitik ska få genomslag.


För att driva både parlamentariskt och utomparlamentariskt arbete så krävs det många aktiva människor. Därför bör ett alternativ bara ställa upp i kommunval på det orter där det finns tillräckligt med ledande kader, mellankader och medlemmar.


Den viktigaste kraften i en socialistisk valkampanj är aktiva medlemmar men det behövs givetvis även pengar. Att se till att det finns tillräckligt med pengar för en offensiv valkampanj är en nödvändig uppgift att lösa.


Att skapa ett alternativ kan ske i fyra steg:


I första steget deltar representanter för smågruppsvänstern och partilösa som är politiskt aktiva. Målet med steg ett är att skapa en politisk enighet.


Andra steget är att börja bygga alternativet organisatoriskt. Målet med steg två är att värva så många medlemmar som möjligt samt besluta om i vilka kommuner alternativet ska ställa upp i valet.


Steg tre är att genomföra valkampanjer som får genomslag samt att rekrytera medlemmar. Målet med steg tre är att ta mandat, bygga upp organisationen samt få några av plattformens krav på den politiska dagordningen.


Steg fyra tas efter valet, medlemmar ska värvas och politiska krav drivas. Målet med steg fyra är skapa en stark organisation samt att försöka genomdriva politiska krav både på kommunal och riks nivå.


Ett alternativ till de två blocken kan inte nå så långt i 2010 års valrörelse, men arbetet måste ändå starta utifrån den nivå där vänstern vänster om Vänsterpartiet befinner sig idag. En väl genomförd valkampanj kan lägga grunden för ett starkare alternativ i valet 2014.


Bengt-Olof Lindbergh




(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)













Av NAT:s redaktion - 14 oktober 2009 21:42




berättar danska Arbejderen idag. Obama-administrationen accepterar inte Hamas i en palestinsk enhetsregering. Det var budskapet från USA:s mellanösternutsände, George Mitchell, till Omar Suleiman, chef för den egyptiska underrättelsetjänsten, som försöker förbrödra de stridande palestinska parterna. 


På mötet i Kairo sade Mitchell att USA inte kommer att stödja ett enhetsavtal, som omfattar de två största palestinska grupperna, Hamas och Fatah, men också en rad mindre grupper. Läs vidare här!


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 13 oktober 2009 20:14


Den 18 juni 2008 införde Sveriges riksdag allmän avlyssning av svenska medborgare. Försvarets Radioanstalt (FRA) kommer att ges tillgång till all kabelburen kommunikation som passerar Sveriges gränser. Nästan all kommunikation, även inhemsk, passerar idag gränsen och kan därmed avlyssnas: e-post, sms, webbtrafik, chattar och mobil- och telefonsamtal.


Ingen brottsmisstanke krävs. Alla behandlas som misstänkta. Avlyssningen sägs skydda mot odefinierade ”yttre hot”. I själva verket är den nya lagen i sig ett allvarligt angrepp på det öppna och fria samhället, i och med att staten bereder sig tillträde till medborgarnas privata kommunikation.


I morgon kommer riksdagen besluta om vissa förändringar i lagen efter den massiva kritik som riktats mot lagen. Men förändringarna som beslutas i morgon kommer inte att räcka.


Den svenska staten har en lång och mörk historia av spioneri och övervakning av de egna medborgarna. Säkerhetspolisen SÄPO har genom åren lagt ner miljarder på att övervaka främst vänsteraktiva och intellektuella och FRA-lagen är en direkt fortsättning på detta spioneri då den nya tekniken ger statsmakten allt större möjligheter att övervaka medborgarna in i minsta detalj. Se också Svenska Dagbladet!


Avskaffa FRA-lagen!


BS


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 11 oktober 2009 18:25


Barn som


Barn som går långsamt.

Barn som inte bubblar

av liv och nyfikenhet.

Barn som inte skrattar.

Barn som är glåmiga

och klent byggda.

Så ser världen ut

det har vi

på vårt ansvar.


Kommentar:

 

I Kashmir - 2006 - såg jag barn som for illa. De var klent byggda, skitiga, illa kläda, snoriga, bleka, glåmiga och de hade sorgsna blickar. De rörde sig långsamt, troligtvis beroende på att de var undernärda. I dikten Barn som skildrar jag sakligt vad jag såg. Jag hoppas att en till dikt om de barnen kommer som en gåva. I den dikten vill jag skildra det hat och främlingsskap jag kände för den rådande världsordningen när jag såg barnen.

 

Dikten Barn som finns med i min diktsamling På vårt ansvar.

 

Bengt-Olof Lindbergh

 

(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen)



Av NAT:s redaktion - 10 oktober 2009 23:27
















  


När ett kollektivavtal är underskrivet så råder fredsplikt fram tills avtalet sägs upp. Under den tiden får arbetarna inte använda sitt starkaste vapen: strejk. Men under samma tid kan arbetsgivaren använda sitt starkaste vapen: avsked.


Vid systembolagets dotterbolag Lagena i Jordbro har fast anställd personal sagts upp för att ersättas av inhyrd personal som inte arbetar under samma arbetsvillkor som de fast anställda. De åtgärderna räknas inte som otillåtna stridsåtgärder. När arbetarna på Lagena strejkade för att försvara sina arbeten och arbetsvillkor räknas det som en otillåten stridsåtgärd.


Allt talar för att Lagenaarbetarna kommer att dömas av Arbetsdomstolen, AD. Om AD går helt och hållet på arbetsgivarens krav så kommer 73 arbetare få böta 3000 kronor och 3 arbetare som har varit ledande under strejken får böta 5000 kronor. Det totala bötesbeloppet kan bli 234 000 kronor.


Lagenaarbetarnas kamp är viktig för arbetarklassen som helhet. Därför är det viktigt att Lagena arbetarna hålls skadeslösa genom att bötesbeloppet samlas in. Använd Lagenaklubbens postgiro 13 44 56-3


Den 3 november kommer Lagenaarbetarna till AD. Klockan 8:15 genomförs en stöd demonstration utanför AD:s lokaler på Riddarholmstorget i Stockholm.


Bengt-Olof Lindbergh


(Bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen)














Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards