Direktlänk till inlägg 13 juli 2010

Vänsterpartiet underordnar sig socialdemokraternas EU-politik

Av NAT:s redaktion - 13 juli 2010 07:22

Väns


Genom att ingå en överenskommelse med S och MP om EU-politiken  så stöder V numera följande:


1. ”EU är en central arena som ger Sverige möjlighet att tillsammans med andra finna gemensamma lösningar på gränsöverskridande problem.” Citatet är från de rödgrönas överenskommelse ”Europeiska Unionen”.


Enligt V:s gällande partiprogram så är V för att Sverige ska ut ur EU. Jag kan inte förstå varför V vill lämna EU när de ser EU som en central arena för att lösa gränsöverskridande problem.


Jag ser två problem med att använda EU som ett redskap att lösa gränsöverskridande problem. För det första det är bara en minoritet av världens länder som är med i EU. För det andra EU är en överstatlig organisation, de beslut som EU tar är överordnade vår regering och riksdag.


Alternativet till att använda EU som ett redskap för att lösa gränsöverskridande problem är mellanstatligt samarbete med de länder som vill vara med att lösa gränsöverskridande problem. Fördelen med den linjen är att vi kan samarbeta med många länder och att vår regering och riksdag inte underordnas EU.


2. ”Vi står dessutom bakom den utvidgade solidaritetsförklaringen som omfattar hela Norden. Sverige ska inte förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett EU-land eller ett nordiskt land.” Citat från de rödgrönas överenskommelse.


Jag tolkar överenskommelsen som att V har sagt ja till att Sverige ska delta i eventuella framtida krig. Det är vänsterns plikt att analysera varje krig och sedan ta ställning till om de ska motarbeta eller stödja kriget. En vänster som säger ja till krig utan att först göra en analys om kriget är rättfärdigt eller orättfärdigt är ingen vänster.


3. ” Sverige har deltagit i praktiskt taget alla fredsfrämjande insatser som EU har genomfört. En rödgrön regering anser att även EU:s insatser ska ske med ett FN-mandat. Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE.” Citat från de rödgrönas överenskommelse.


Till det fredsfrämjande insatserna hör fredsframtvingande insatser. Ett annat ord för fredsframtvingande insatser är krig. Så även här har V sagt ja till krig utan att först göra en självständig analys.


De rödgrönas EU överenskommelse kan du läsa här.


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.) 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av NAT:s redaktion - Onsdag 24 juni 08:00


(Annons)   ”Den sanna historien om de svenska kommunisterna” skildrar med hjälp av fyra nyckeldokument den svenska kommunistiska rörelsen historia från och med 1921 och fram till 1982. Det första om Set Persson tar sin avstamp i kampe...

Av NAT:s redaktion - Måndag 22 juni 21:24

Detta är ett svar på artikeln Maoismen är ingen ”etikett” av kamrat Ragnar Röed i Marxistiskt Forum nr 1/2018. Del I – se länk till del II i slutet av denna artikel.   Vad menas med en etikett?   Redan rubriken på kamratens ...

Av NAT:s redaktion - Måndag 22 juni 21:00

Är ordförande Gonzalo vår tids störste maoist?   Röed påstår att PKP inspirerade folkkrigen i Indien, Filippinerna, Nepal och Turkiet. Detta måste vara en ordentlig överdrift, eftersom folkkriget i såväl Indien som Filippinerna inleddes redan 196...

Av NAT:s redaktion - Söndag 14 juni 16:55

This is a response to the article Maoism is not a "label" by comrade Ragnar Röed, which was published in Marxistiskt Forum 1/2018. Part 1 - see also part 2.   What is meant by a label?   Already the headline of the comrade's article shows tha...

Av NAT:s redaktion - Söndag 14 juni 15:00

(Part 2) Is chairman Gonzalo the greatest Maoist of our time?   Röed claims that the PKP inspired the people´s war in India, the Philippines, Nepal and Turkey. This must be a real exaggeration, since the people's war in both India and the Phili...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Nya Arbetartidningen med Blogkeen
Följ Nya Arbetartidningen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se