Alla inlägg under augusti 2010

Av NAT:s redaktion - 7 augusti 2010 21:05


35000 människor möttes i staden Cochabamba i Bolivia den 19/4 – 22/4 för att diskutera klimatet. Nästan 10000 var internationella gäster från 142 länder – däribland regeringsrepresentanter från 47 länder. Det blev en ”folkens konferens om klimatet och Moder Jords rättigheter”.


Vid avslutningen antog deltagarna ett uttalande, som bygger vidare på ”Klimatforum09”- uttalandet från Köpenhamn. Uttalandet kan läsas här i dansk översättning. Nästa konferens planeras till 2011.


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 7 augusti 2010 12:52



”En kommande rödgrön regering måste vara tydlig. Flyktingar från Afghanistan ska få skydd i Sverige. Svensk trupp skall ut ur Afghanistan.” Citatet är från en debattartikel i Efter Arbetet- ETC av Hans Linde, Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson V. Och Kalle Larsson, Riksdagsledamot och flyktingpolitisk talesperson V.


Det är bra att två ledande Vänsterpartister tydligt driver kravet: Svenska trupper ut ur Afghanistan. Även Lars Ohly har varit tydlig om samma krav flera gånger. Ändå litar jag inte på att en röst på V är en röst mot svenska trupper i Afghanistan. Orsaken till min misstro är att V har en tradition att underordna sig S politik. På 1990-talet röstade jag på V för att de var för välfärd och mot privatiseringar. Efter valet stödde V Socialdemokraternas nedskärningar av välfärden och S privatisering av Telia.


Först när V lovar att inte rösta på någon regeringsproposition  om fortsatt stöd för de svenska trupperna i Afghanistan, kommer jag lita på att en röst på V är en röst mot kriget i Afghanistan.


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 4 augusti 2010 14:10

   Undantagslagar används vanligtvis vid krig eller katastrofer. Men den 28 juli valde Greklands socialdemokratiska regering att använda en undantagslag för att stoppa lastbilschaufförernas strejk. Polis kallades ut för att informera lastbilschaufförerna om att de riskerade att bli av med körlicensen, få böter eller/och fängelse om de inte avbröt strejken. Inför det hotet avslutades strejken.


Att regeringen gick så hårt ut mot lastbilschaufförerna beror på att strejken riktade sig mot en avreglering av transportsektorn. De avregleringarna ingår i ett krispaket som regeringen har antagit i samarbete med EU och IMF. I maj kom regeringen, IMF och EU överens om att Grekland ska låna 900 miljarder kronor. Ett villkor för att betala ut de lånet är att krispaketet genomförs. Det är inte konstigt att den fackliga organisationen PAME kallar EU, IMF och regeringen för: det svarta blocket.


Bengt-Olof Lindbergh


Källor: http://www.klassekampen.no/57763/article/item/null/stopper-streiken











          http://www.arbejderen.dk/content/kapitalens-frie-diktatur


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 3 augusti 2010 18:09



Den socialdemokratiska Papandreo-regeringen antog en undantagslag den 28 juli. Syftet med lagen var att stoppa 33 000 lastbilschaufförers strejk. Den 29 och 30 juli informerade polisen de strejkande lastbilschaufförerna om lagen. Om de inte avbröt strejken så riskerade de böter, fängelse i fem år, samt att bli av med licensen att köra lastbil.


Den 1 augusti avbröts strejken.


Bengt-Olof Lindbergh


Källa:http://www.arbejderen.dk/artikel/2010-08-03/gr-kenland-benytter-fascistiske-love


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 1 augusti 2010 11:09

Idag den 1 augusti avslutar Holland sin deltagande i den USA-ledda ockupationen av Afghanistan. Kanada kommer ta hem sina trupper under 2011. Men Bomb-Mona vill fortsätta kriget.


Holland och Kanada visar vägen: Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan!


Bengt-Olof Lindbergh


Källa:http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-10829837


(Den här bloggen är kuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 1 augusti 2010 07:37



Trots att det bara är 49 dagar kvar till valet så har de rödgröna inte enats om hur det ska hantera Afghanistankriget om de får regeringsmakten. Det är dåligt, vi väljare har rätt att få veta vilken politik ett regeringsalternativ har. Kommer de rödgröna vara en krigsregering eller inte?


V kan skapa klarhet genom att innan valet tydligt utlova: V kommer inte att stödja en regeringsproposition om förlängt mandat för de svenska trupperna i Afghanistan.


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards