Direktlänk till inlägg 15 mars 2011

Enhetsfronter kan förändra världen

Av NAT:s redaktion - 15 mars 2011 11:58  

1991 startade jag och en kvinna arbetet för att bilda en Nej till EU-grupp i Solna. Vi började med att dela ut flygblad i hushållen. Trots att vi bara var två var målet att nå de flesta hushållen i Solna. Vi kallade medlemmarna, det var ett 20-tal, till möten för att bilda en lokalgrupp. Det kom bara några få till mötena och ingen av dem ville bli invalda i en styrelse. Efter några månaders arbete hade vi växt till fem aktivister och runt hundra medlemmar. Den kvinna som varit med från början flyttade och vi blev fyra. Vi fyra bildade en Nej till EU-grupp. Vi var fast beslutna om att arbeta för att det skulle hållas en folkomröstning om medlemskap i EU och för att nejsidan skulle vinna i Solna.


Vi gjorde flera försök att få medlemmarna att komma till medlemsmöten så att vi skulle kunna diskutera och utveckla opinionsarbetet. Men trots att vi skickade kallelser och ringde runt inför mötena så var det bara några få som kom till mötena. Sakta växte vi till att bli ett 15  -tal aktivister. Vi fick ha ett informationsbord inne i Solnagallerian tack vare det kom vi i kontakt med tusentals människor.


I början av 1994 var vi med och bildade en lokal samarbetsgrupp. Där ingick Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokrater mot EU och Centerpartister mot EU. Under folkomröstningen i september hade samarbetsgruppen runt 100 aktivister. Vi höll två valstugor öppna alla dagar i veckan.


Folkomröstningen vanns av jasidan som fick 52 procent. Trots att vi förlorade så var arbetet inte förgäves. Opinionsarbetet mot svenskt medlemskap i EU bidrog till att stärka EU-motståndet. Det arbetet bidrog till att 55.9 procent röstade nej till euron 2003.


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av NAT:s redaktion - Onsdag 24 juni 08:00


(Annons)   ”Den sanna historien om de svenska kommunisterna” skildrar med hjälp av fyra nyckeldokument den svenska kommunistiska rörelsen historia från och med 1921 och fram till 1982. Det första om Set Persson tar sin avstamp i kampe...

Av NAT:s redaktion - Måndag 22 juni 21:24

Detta är ett svar på artikeln Maoismen är ingen ”etikett” av kamrat Ragnar Röed i Marxistiskt Forum nr 1/2018. Del I – se länk till del II i slutet av denna artikel.   Vad menas med en etikett?   Redan rubriken på kamratens ...

Av NAT:s redaktion - Måndag 22 juni 21:00

Är ordförande Gonzalo vår tids störste maoist?   Röed påstår att PKP inspirerade folkkrigen i Indien, Filippinerna, Nepal och Turkiet. Detta måste vara en ordentlig överdrift, eftersom folkkriget i såväl Indien som Filippinerna inleddes redan 196...

Av NAT:s redaktion - Söndag 14 juni 16:55

This is a response to the article Maoism is not a "label" by comrade Ragnar Röed, which was published in Marxistiskt Forum 1/2018. Part 1 - see also part 2.   What is meant by a label?   Already the headline of the comrade's article shows tha...

Av NAT:s redaktion - Söndag 14 juni 15:00

(Part 2) Is chairman Gonzalo the greatest Maoist of our time?   Röed claims that the PKP inspired the people´s war in India, the Philippines, Nepal and Turkey. This must be a real exaggeration, since the people's war in both India and the Phili...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Nya Arbetartidningen med Blogkeen
Följ Nya Arbetartidningen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se