Direktlänk till inlägg 17 mars 2011

Vänsterpartiet för flygförbudszon över Libyen

Av NAT:s redaktion - 17 mars 2011 18:33

  


Enligt en artikel i Flamman (nummer 11) arbetar Vänsterpartiet för en flygförbudszon över Libyen med tydligt FN-mandat. Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde motiverar flygförbudszonen med att oppositionen i Libyen vill ha en flygförbudszon. Och att omvärlden är skyldig att agera när Gaddafi sätter in stridsflyg mot den egna befolkningen.


Jag har ännu inte läst, diskuterat och tänkt klart om hur vänstern ska förhålla sig till inbördeskriget i Libyen. Men jag har två invändningar mot Vänsterpartiets linje.


Ordet flygförbudszon låter bra. Det låter som ett skydd. Men för att upprätta en flygförbudszon måste luftvärn, flygplatser och militäranläggningar slås ut. Det kan inte ske utan civila offer. Dessutom kan flygförbudszonen ge Gaddafi stöd från dem som inte vill ha utländsk inblandning i inbördeskriget. De som är för en flygförbudszon bör studera resultatet av USA:s flygförbudszon över Irak  från 1991 till 2003.


Hur kan Vänsterpartiet vara så säker på att oppositionen vill ha en flygförbudszon? I artikeln i Flamman står det inget om Nationella rådet i Libyen. Men troligtvis är det den organisation Hans Linde syftar på när han säger att oppositionen vill ha en flygförbudszon. Den 10 mars var Frankrike först med att erkänna Nationella rådet som legitima företrädare för Libyen. Frankrike har försökt att få andra EU-länder att följa Frankrikes beslut. En av faktorerna bakom Frankrikes agerande är att de vill ha kontroll över Libyen.


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.) 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av NAT:s redaktion - Onsdag 24 juni 08:00


(Annons)   ”Den sanna historien om de svenska kommunisterna” skildrar med hjälp av fyra nyckeldokument den svenska kommunistiska rörelsen historia från och med 1921 och fram till 1982. Det första om Set Persson tar sin avstamp i kampe...

Av NAT:s redaktion - Måndag 22 juni 21:24

Detta är ett svar på artikeln Maoismen är ingen ”etikett” av kamrat Ragnar Röed i Marxistiskt Forum nr 1/2018. Del I – se länk till del II i slutet av denna artikel.   Vad menas med en etikett?   Redan rubriken på kamratens ...

Av NAT:s redaktion - Måndag 22 juni 21:00

Är ordförande Gonzalo vår tids störste maoist?   Röed påstår att PKP inspirerade folkkrigen i Indien, Filippinerna, Nepal och Turkiet. Detta måste vara en ordentlig överdrift, eftersom folkkriget i såväl Indien som Filippinerna inleddes redan 196...

Av NAT:s redaktion - Söndag 14 juni 16:55

This is a response to the article Maoism is not a "label" by comrade Ragnar Röed, which was published in Marxistiskt Forum 1/2018. Part 1 - see also part 2.   What is meant by a label?   Already the headline of the comrade's article shows tha...

Av NAT:s redaktion - Söndag 14 juni 15:00

(Part 2) Is chairman Gonzalo the greatest Maoist of our time?   Röed claims that the PKP inspired the people´s war in India, the Philippines, Nepal and Turkey. This must be a real exaggeration, since the people's war in both India and the Phili...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Nya Arbetartidningen med Blogkeen
Följ Nya Arbetartidningen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se