Direktlänk till inlägg 2 augusti 2011

Klasskrig i Indien

Av NAT:s redaktion - 2 augusti 2011 18:51

 


Jan Myrdals bok Röd Stjärna över Indien är en viktig bok för dem som vill förstå klasskampen i Indien. Jan Myrdal är partisk och tar ställning för Indiens Kommunistiska Parti (Maoisterna), CPI (Maoisterna).


CPI (Maoisterna) har upprättat en gerillazon som sträcker sig över delstaterna Västbengalen, Bihar, Chhattisgarh, Jharkand, Orissa, Andhra Pradesh, Maharashtra och Karnataka. I gerillazonerna finns det mineraler som indiska och multinationella företag vill komma åt. För att företagen ska få tillgång till mineralerna måste gerillan utplånas och de som bor där adivasierna (ursprungsbefolkning) och daliterna (kastlösa), fördrivas. Jan Myrdal skriver:


"Det finns ett mycket enkelt ekonomiskt skäl bakom regeringens politik att driva bort adivasierna från deras mark och om nödvändigt våldta kvinnorna, bränna byarna och döda de uppstudsiga bland dem som kämpar för att hålla sig kvar på förfädernas mark. Det är en fråga om att säkra storbolagens profiter. Klasskrig med andra ord (Sidan 94.)"


Enligt Jan Myrdal är den väpnade kampen nödvändig. Jag har för lite information för att ta ställning till Jan Myrdals antagande. Dock vet jag att det finns två stora maoistiska partier som arbetar parlamentariskt och organiserar bondeorganisationer och fackföreningar. Läs Jan Myrdals bok och hemsidorna för CPI(ml) och CPI(ml) Liberation och tänk själv.


Bengt-Olof Lindbergh

(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

 
ANNONS
 
Erik

Erik

8 januari 2012 14:33

Hej Bengt-Olof mfl,

Här är en intressant film om naxaliterna. Filmen nedan är ganska vettig men den nämner inget, tror jag, om att de bygger upp en alternativ förvaltning med sjukvård och skolor i sina områden i flera delstater med målet att utropa Demokratiska Förbundsrepubliken Indien. Denna alternativa förvaltning genomför bl.a kollektiva jordbruksprojekt, sätter upp skolor och sjukvårdsinstitutioner.

http://www.youtube.com/watch?v=y9CKtOSEmYk&feature=plcp&context=C3760446UDOEgsToPDskKUqJGVxE53Rsbm_xiLXMrd

En ny artikel som belyser en viktig fråga:
http://indiensolidaritet.org/enkla%20undersidor/maoisterjupiter.html

http://www.indiensolidaritet.org

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av NAT:s redaktion - Onsdag 24 juni 08:00


(Annons)   ”Den sanna historien om de svenska kommunisterna” skildrar med hjälp av fyra nyckeldokument den svenska kommunistiska rörelsen historia från och med 1921 och fram till 1982. Det första om Set Persson tar sin avstamp i kampe...

Av NAT:s redaktion - Måndag 22 juni 21:24

Detta är ett svar på artikeln Maoismen är ingen ”etikett” av kamrat Ragnar Röed i Marxistiskt Forum nr 1/2018. Del I – se länk till del II i slutet av denna artikel.   Vad menas med en etikett?   Redan rubriken på kamratens ...

Av NAT:s redaktion - Måndag 22 juni 21:00

Är ordförande Gonzalo vår tids störste maoist?   Röed påstår att PKP inspirerade folkkrigen i Indien, Filippinerna, Nepal och Turkiet. Detta måste vara en ordentlig överdrift, eftersom folkkriget i såväl Indien som Filippinerna inleddes redan 196...

Av NAT:s redaktion - Söndag 14 juni 16:55

This is a response to the article Maoism is not a "label" by comrade Ragnar Röed, which was published in Marxistiskt Forum 1/2018. Part 1 - see also part 2.   What is meant by a label?   Already the headline of the comrade's article shows tha...

Av NAT:s redaktion - Söndag 14 juni 15:00

(Part 2) Is chairman Gonzalo the greatest Maoist of our time?   Röed claims that the PKP inspired the people´s war in India, the Philippines, Nepal and Turkey. This must be a real exaggeration, since the people's war in both India and the Phili...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Nya Arbetartidningen med Blogkeen
Följ Nya Arbetartidningen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se